Η διαταραχή που είναι από τις συχνότερες της παιδικής ηλικίας

Ποια είναι η συμπτωματολογία που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδιά – Τι γίνεται στο σχολείο  – Κατάμεστη η αίθουσα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ADHD Hellas διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής, στα Χανιά,  ημερίδα με σκοπό να ενημερώσει την τοπική κοινωνία γύρω απο την ΔΕΠΥ.

Η ημερίδα   ήταν υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων και πλήθος εκπαιδευτικών κατέκλυσε την αίθουσα συνεδρίων των Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων η οποία ήταν χορηγός της εκδήλωσης.

Όπως επισημάνθηκε η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα είπε στο Flashnews.gr ο ψυχίατρος παιδιών & εφήβων Αριστείδης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πως «υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ζωηρό παιδί και στο υπερκινητικό το οποίο παρακινείται από την διάσπαση προσοχής, οπότε έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Εάν τιθασευτεί η διάσπαση προσοχής, τιθασεύεται και η υπερκινητικότητα»

«Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν κάποια πράγματα για την διαταραχή αλλά και για το ίδιο το παιδί» είπε ο κ.Στουρνάρας, ενώ σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του παιδιού με ΔΕΠΥ στο σχολείο: «Η εκπαίδευση είναι πλέον ενήμερη για το πως λειτουργεί η ΔΕΠΥ και το τι προβλήματα μπορεί να φέρει στο σχολικό περιβάλλον, οπότε γίνονται και οι αντίστοιχες κινήσεις ώστε να μπορέσει το9 σχολείο να βοηθήσει το παιδί. Φυσικά και ένα παιδί με αυτή την διαταραχή χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσαρμογή σε πολλά ζητήματα….»

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης, ενώ  ο κ.Στουρνάρας μίλησε με θέμα:  «ΔΕΠΥ είσαι και φαίνεσαι! Η ΔΕΠΥ από την παιδική στην ενήλικη ζωή»

Επίσης η Πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα κα Χριστίνα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στο «Τι κάνουμε όταν πρόκειται για το παιδί μας»

Πηγή:   flashnews.gr