Η παιδική παχυσαρκία κληρονομείται από τους γονείς

Η πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας στο παιδί είναι περίπου 35-40% και εξαρτάται από τη γενετική των γονέων και των επιγενετικών παραγόντων που περνούν στους απογόνους τους, λένε οι επιστήμονες σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economics and Human Biology.

«Η έρευνά μας έχει δείξει ότι τα παιδιά των παχύσαρκων γονέων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα όταν μεγαλώσουν. Όπως αποδείχθηκε, η γονική κληρονομιά επηρεάζει τα παιδιά με παραπανίσια κιλά δύο φορές περισσότερο απ’ ότι τα αδύνατα παιδιά. Η ανακάλυψη αυτή θα πρέπει να μας κάνει να επανεξετάσουμε το πώς η παχυσαρκία προκαλείται από γενετικούς παράγοντες, αφενός, και τη συμπεριφορά μας από την άλλη », δήλωσε ο Peter Dalton (Peter Dolton) από το Πανεπιστήμιο του Sussex (UK).

Ο Dalton και ο συνάδελφός του Mimi Xiao (Xiao Mimi) από το London school of Economics (UK) κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από δεκάδες άλλες ομάδες επιστημόνων για την παρακολούθηση της υγείας των περίπου 100 χιλιάδων παιδιών και των γονιών τους.

Κατά μέσο όρο, η πιθανότητα παχυσαρκίας σε ένα παιδί είναι περίπου 35-40%και  εξαρτάται από το αν οι γονείς του είναι υπέρβαροι ή όχι.

Το πιο σημαντικό είναι οτι αυτή η πιθανότητα διαφοροποιείται για τα αδύνατα και τα παχύσαρκα παιδιά. Για παράδειγμα, για τα αδύνατα παιδιά, το ποσοστό ήταν μόλις 20%, ενώ για τα παχύσαρκα παιδιά ξεπέρασε το 60%. Οι διαφορές αυτές, όπως οι επιστήμονες πιστεύουν, επισημαίνουν το γεγονός ότι υπάρχει μεταφορά της παχυσαρκίας από τη μία γενιά στην άλλη και υποδηλώνουν την παρουσία γενετικών ή επιγενετικών παραγόντων στην ανάπτυξή της.

Τα ευρήματα είναι παρεμφερή σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης μιας χώρας.