Η τρομερή ηλικία των 2 ετών… η αλλιώς «terrible twos»!

«Terrible twos» είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι αγγλοσάξονες. Είναι όμως, έτσι; Τι πρέπει να περιμένετε και πως θα προετοιμαστείτε.

Το μωρό σας από την νηπιακή μπαίνει στην προσχολική ηλικία. Στο διάστημα αυτό, η σωματική του αύξηση και η ανάπτυξη των κινητικών του δεξιοτήτων θα επιβραδυνθούν, αλλά θα παρατηρήσετε εντυπωσιακές αλλαγές στο νοητικό, το κοινωνικό και το συναισθητικό πεδίο. Το λεξιλόγιο του θα διευρυνθεί και το παιδί θα προσπαθήσει να αποκτήσει ακόμη περισσότερη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας. Ανακαλύπτοντας ότι η κοινωνία διέπεται από κάποιους κανόνες που καλείται να εφαρμόσει, θα αρχίσει να αναπτύσσει πραγματική αυτοκυριαρχία.

Οι αλλαγές αυτές θα είναι μία σκέτη πρόκληση τόσο για το παιδί όσο και για εσάς. Αυτή είναι η «τρομερή ηλικία των δύο ετών» (terrible twos) όπου κάθε δεύτερη λέξη του θα είναι το «όχι». Η περίοδος αυτή θα είναι μία συνεχής διελκυστίνδα ανάμεσα στην εμπιστοσύνη που συνεχίζει να σας έχει και την ανάγκη του να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία του. Θα παλινδρομεί ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα και την μία θα γαντζώνεται πάνω σας, την στιγμή που θα ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι, ενώ την άλλη θα πέφτει στο εντελώς αντίθετο άκρο, όταν του ζητάτε να σας υπακούσει. Εσείς πιθανόν να νοσταλγείτε το τρυφερό βρέφος που ξέρατε, την ίδια στιγμή που θα το εξωθείτε να συμπεριφέρεται σαν μεγάλο παιδί! Δεν είναι περίεργο που θα υπάρξουν στιγμές που θα χάνει ο ένας την υπομονή του με τον άλλον!

Αν αναγνωρίσετε και αποδεχθείτε τις αλλαγές αυτές, η ζωή θα είναι ευκολότερη και για τους δυο σας τα ταραχώδη χρόνια που θα ακολουθήσουν. Το παιδί σας θα νιώσει άνεση και θα αποκτήσει συναίσθηση των ικανοτήτων του, σε μεγάλο βαθμό μέσα από την δική σας στάση απέναντί του – την ενθάρρυνση και τον σεβασμό που του δείχνετε, την αναγνώριση εκ μέρους σας των επιτευγμάτων του, την θαλπωρή και την ασφάλεια που του προσφέρετε. Τα συναισθήματα αυτά θα το βοηθήσουν αργότερα, όταν θα πάει στο σχολείο και θα γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους. Και το σημαντικότερο, θα το κάνουν περήφανο για τον εαυτό του.

Πηγή: letsfamily.gr