Μην αφήνετε το μωρό να κλαίει…

Η μη ανταπόκριση των γονέων στο κλάμα του μωρού τους έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο πάνω στο μωρό, όσο και τους ίδιους τους γονείς.

Το κλάμα του μωρού είναι ο μοναδικός τρόπος για να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας εκφράσει ό,τι χρειάζεται. Όταν εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του, αυξάνεται η πίεση του αίματος στον εγκέφαλό του, ανεβαίνουν οι ορμόνες του στρες και μειώνεται η οξυγόνωση του εγκεφάλου. Το στρες, που παρουσιάζεται στη βρεφική ηλικία, δημιουργεί ενήλικες επιρρεπείς στο άγχος, οι οποίοι εμφανίζουν αυξημένη επιθετικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Το συνεχές και χωρίς ανταπόκριση κλάμα του μωρού επιδρά αρνητικά στην πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Όταν οι γονείς δεν ανταποκρίνονται στο κλάμα του μωρού, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του προς αυτούς, η οποία είναι απαραίτητη για την ανατροφή του. Όταν ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του, του δίνουμε να καταλάβει ότι μπορεί να βασίζεται στην παρουσία και τη βοήθειά μας, ενώ το μωρό προοδευτικά μαθαίνει και πιστεύει πως αξίζει την αγάπη των άλλων. Η στενή και τακτική σωματική επαφή των γονέων με το μωρό, όπως και η έγκαιρη επέμβαση στις αγωνίες του, δημιουργεί στο μέλλον ασφαλείς και με αυτοπεποίθηση ενήλικες, που μπορούν να αναπτύξουν υγιείς και λειτουργικές σχέσεις.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε ότι η μη ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού αποτελεί ασέβεια στις ανάγκες του.

Πηγή: babyradio.gr