Πώς η σχέση των γονιών επηρεάζει τα παιδιά

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το σημαντικό είναι να έχουν καλές σχέσεις με το παιδί και να το μεγαλώνουν σωστά, παραγνωρίζοντας ότι εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα της σχέσης με το σύντροφό τους. Μάθετε περισσότερα:

  • Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Η σχέση μεταξύ των γονιών διαμορφώνει το κλίμα στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού. Με άλλα λόγια, είναι άλλο να υπάρχουν, λόγου χάρη, συχνές εντάσεις και τελείως διαφορετικό να επικρατεί κατά κανόνα γαλήνη.
  • Ανάλογα αν ισχύει το ένα ή το άλλο, το παιδί επηρεάζεται αρνητικά ή θετικά αντίστοιχα ως προς την ψυχική του ηρεμία. Όσο και να μην το θέλει, η έλλειψη γαλήνης το αναστατώνει και του δημιουργεί γενικότερη ανασφάλεια, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στη συμπεριφορά του εκτός σπιτιού.
  • Ταυτόχρονα, η ποιότητα της σχέσης των γονιών λειτουργεί και ως παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή για το παιδί. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η εικόνα που αποκομίζει από τη δική σας σχέση, θα διαμορφώσει ανάλογα και τις δικές του διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Αν το παιδί μεγαλώνει σε υγιές οικογενειακό περιβάλλον, είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτύξει κάποιες δεξιότητες και πτυχές της προσωπικότητάς του.
  • Στον αντίποδα, όταν οι γονείς δε φροντίζουν να έχουν ποιοτική μεταξύ τους σχέση, είναι πιθανόν να μεγαλώσουν ένα παιδί με επιθετικότητα και έλλειψη αυτοπεποίθησης.
  • Τέλος, ο τρόπος με τον οποίο λύνουν τις διαφορές τους οι γονείς και ιδιαίτερα όταν είναι μπροστά το παιδί θα το κάνει να το κάνει με αντίστοιχο τρόπο και στις δικές του συναναστροφές.

Πηγή:   mother.gr