Πώς να διαπαιδαγωγήσετε ένα παιδί χωρίς τιμωρία!

Θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να μην τα επαναλαμβάνουν. Η φυσιολογική μας αντίδραση λοιπόν είναι να τα στέλνουμε στο δωμάτιό τους και να τους δώσουμε χρόνο να σκεφτούν αυτό που έκαναν. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα παιδιά δεν αφιερώνουν χρόνο στο να σκεφτούν τι έκαναν.

Τότε αναγκάζεστε να επιστρατεύσετε τις…τιμωρίες και τα πράγματα δεν διορθώνονται. Και τότε φωνάζετε και η ιστορία συνεχίζεται. Πώς λοιπόν θα διαπαιδαγωγήσετε τα παιδιά σας χωρίς τιμωρία; Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα σας κάνουν να φωνάζετε λιγότερο και να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα παιδιά ως γνωστόν χρειάζονται την προσοχή σας. Αν δεν τους δίνετε προσοχή τότε θα κάνουν οτιδήποτε αρνητικό για να κερδίσουν την προσοχή σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να αφιερώνετε κάθε μέρα χρόνο στο παιδί σας για να παίξετε ένα παιχνίδι ή να διαβάσετε το αγαπημένο του βιβλίο. Αφήστε το κινητό σας στην άκρη και προσέξτε το παιδί σας.
Θα δείτε πως θα γίνει πιο συνεργάσιμο και πως θα περιορίσει σιγά σιγά την αρνητική συμπεριφορά.

Η διαπαιδαγώγηση συνδέεται με την μάθηση και την διδασκαλία. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπαιδαγωγήσετε λοιπόν ένα παιδί είναι να κάνετε καλύτερες επιλογές. Χρησιμοποιήστε πιο ήρεμη φωνή και ενθαρρύνετε και το παιδί σας να μιλάει με τον ίδιο τρόπο, και φυσικά να κάνει σωστότερες επιλογές. Εκτιμήστε την προσπάθειά του ακόμη και αν είναι πολύ μικρή και δώστε του κουράγιο να προσπαθήσει. Φυσικά και θα κάνει λάθη και θα χρειαστεί να επιβάλλετε την τάξη, αλλά πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.

Θέστε όρια και τηρήστε τα! Τα παιδιά μπορεί να οδηγούνται στην αρνητική συμπεριφορά επειδή τους έχετε δώσει το δικαίωμα να τα ξεπερνάνε. Βάλτε λοιπόν σωστούς και λίγους κανόνες και ξεκαθαρίστε τι θα συμβεί όταν τους παραβούν. Δεν χρειάζεται να είναι απειλή η τιμωρία αλλά μια σωστή επιβολή στην διαπαιδαγώγηση.

Είναι απλό!

Γκαλίτσιου Μαριάννα για το babyradio