Τα δυνατά και υγιή παιδιά χρειάζονται φαγητό!

Η Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της αποφάσισαν να διακόψουν τα δωρεάν σχολικά γεύματα σε εκατομμύρια παιδιά του δημοτικού. Αυτό αποτελεί ντροπή.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια στα οποία πραγματοποιήθηκε η πολιτική των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία (Universal Infant Free School Meals) είχε σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 85% των παιδιών στα πρώτα τρία χρόνια δημοτικού σχολείου πλέον τρώνε ένα υγιεινό γεύμα σε σύγκριση με το 2013 που το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από 45%. Αυτό είναι κάτι για το οποίο άξιζε να είσαι περήφανος, γιατί αυτή η ξαφνική διακοπή;

Λένε πως θα αντικαταστήσουν τα δωρεάν γεύματα με πρωινό. Μην παρεξηγηθώ, το πρωινό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Η αύξηση του αριθμού των πρωινών στα σχολεία είναι σπουδαία ιδέα και την υποστηρίζω απόλυτα. Όμως ειλικρινά, δε μπορεί να τίθεται το δίλημμα πρωινό ή μεσημεριανό. Και τα δύο μια χαρά είναι, το δεύτερο όμως είναι το μόνο ζεστό γεύμα που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο, οπότε είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρουμε όσα θρεπτικά συστατικά μπορούμε σε ένα πιάτο, κάνοντας μια τεράστια διαφορά στην καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους. Τα παιδιά μπορεί να έρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι ή έχοντας φάει ένα πρωινό χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά – σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να έχουν ένα θρεπτικό γεύμα την ώρα του μεσημεριανού.

Μπορεί όλα τα παιδιά να μην είναι εγκαίρως στο σχολείο για δωρεάν πρωινό, θα είναι όμως σίγουρα εκεί μέχρι το μεσημεριανό. Και επιπλέον, το να τρως ένα κανονικό γεύμα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στο διαιτολόγιο των παιδιών όσο και στην ακαδημαϊκή τους απόδοση. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αν δώσεις δωρεάν γεύματα σε όλα τα παιδιά, αυτά που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι τα πιο φτωχά παιδιά. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί η Τερέζα Μέι και η παράταξή της αποφάσισαν να αγνοήσουν κάτι τέτοιο, κυρίως όταν θα υποφέρουν τα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μόνο 1% των συσκευασμένων γευμάτων πληροί τις διατροφικές προϋποθέσεις για το σχολικό φαγητό – χωρίς το πρόγραμμα δωρεάν γευμάτων στο σχολείο, ο αριθμός των παιδιών που τρώει συσκευασμένα γεύματα σίγουρα θα αυξηθεί.

Είναι πολύ ανησυχητικό ότι τα 2/3 των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν σχολικά γεύματα – χωρίς την πολιτική αυτή, θα τα στερούνται καθημερινά. Το να τους στερείς αυτό το γεύμα θα έχει μια τρομερά αρνητική επίδραση.

Από οικονομικής άποψης, η πολιτική αυτή των δωρεάν γευμάτων δημιουργεί έναν ενάρετο κύκλο. Όταν οι John Vincent και Henry Dimbleby διεξήγαγαν την έρευνά τους για το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα ανακάλυψαν ότι η λήψη σχολικού φαγητού είχε παραμείνει πεισματικά χαμηλή, στο 43%. Η χρήση της κουζίνας έχει σταθερό κόστος. Παραμένει το ίδιο είτε ταΐζεις 10, είτε 100 παιδιά, γιατί πληρώνεις το μάγειρα, τα αντικείμενα, να αγοράσεις τα συστατικά κτλ. Συνεπώς, για να έχεις οικονομία κλίμακας και να κάνεις το φαγητό όσο το δυνατόν καλύτερο, πρέπει να αυξήσεις τη λήψη. Μόλις ξεκίνησε το πρόγραμμα Universal Infant Free School Meals η λήψη αυτή εκτοξεύθηκε στο 85%, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια παιδιά να τρώνε ένα ζεστό γεύμα στη μέση της μέρας. Δε μπορούμε να το αγνοούμε αυτό.

Κι αυτό δεν είναι μόνο δική μου γνώμη- ρωτήστε όποιον διευθυντή σχολείου και θα σας πει το εξής:

«Στο δημοτικό σχολείο Charlton Manor είδαμε πως η συμπεριφορά έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησαν τα πιο υγιεινά γεύματα. Διαπιστώσαμε επίσης πως επηρεάζει την επιτυχία. Από τους καλύτερους μαθητές που έχουμε αυτοί που παίρνουν ένα σχολικό γεύμα έχουν καλύτερη απόδοση από αυτούς που έχουν ένα συσκευασμένο γεύμα. Για τα παιδιά η ώρα του γεύματος είναι καίρια. Όχι μόνο προσφέρει τη σωστή διατροφή, επιπλέον τους επιτρέπει να κοινωνικοποιούνται και να αποκτούν αυτοπεποίθηση», Tim Baker, Charlton Manor.

Αν θέλετε να χτίσετε ισχυρή και γερή μελλοντική γενιά, πρέπει να την ταΐζετε!

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον πολύ εύκολο να ακουστεί η φωνή μας. Μπορούμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας Online και να αλλάξουμε το τοπίο. Προτείνω να στείλετε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ντιμπέιτ και να ρωτήσετε τους πολιτικούς τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα έχουν ένα κατάλληλο σχολικό γεύμα. Με αυτή την αλλαγή πολιτικής, πώς θα εξασφαλίσουν πως η υγεία των παιδιών είναι προτεραιότητα; Εγώ σίγουρα θα θέσω ερωτήσεις!

Πηγή:  huffingtonpost.gr