Το πρότυπο των παιδιών σας είστε εσείς και κανείς άλλος…

Το πρότυπο των παιδιών σας είστε εσείς και κανείς άλλος…

Το να μεγαλώσετε ένα υπομονετικό , υπεύθυνο, και ευγενικό παιδί νομίζω, είναι το όνειρο όλων των γονιών. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να αποτελέσετε πρότυπο για το παιδί σας. Υπάρχουν κάποια απλά καθημερινά πράγματα που σας βοηθούν να αποτελέσετε πρότυπο για τα παιδιά σας.

Κρατήστε την πόρτα ανοιχτή σε δημόσια μέρη
Είτε είστε σε ένα κατάστημα,ή σε ένα εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού κρατήστε την πόρτα για να περάσει κάποιος καθώς διδάσκετε στο παιδί σας το σεβασμό και την υπευθυνότητα στους συναθρώπους μας.

Φροντίστε ένα ζωάκι ή ένα φυτό
Αν έχετε πολλές υποχρεώσεις μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό φυτό και να διδάξετε στο παιδί σας να το φροντίζει και να το ποτίζει συχνά. Αν σας το επιτρέπει ο χρόνος σας πάρτε ένα ζωάκι και δείξτε στο παιδί σας πως πρέπει να έιναι υπεύθυνο και να το φροντίζει μόνο του.

Διαβάστε
Λίγο πριν κοιμηθεί διαβάστε μαζί ένα βιβλίο ή διαβάστε ο καθένας το δικό του.Τα οφέλη του διαβάσματος είναι άπειρα αλλά το βασικότερο είναι ότι το παιδί σας θα μάθει να χειρίζεται καλύτερα την γλώσσα και θα εκτιμήσει την αξία των λέξεων και θα γίνει καλύτερος άνθρωπος

Διασκεδάστε !
Αφήστε το παιδί σας να παίξει, να λερωθεί και να διασκεδάσει. Παίξτε μαζί και κάντε πράγματα που σας διασκεδάζουν και δείξτε του ότι η ελευθερία και η διασκέδαση κάνουν καλό,

Κρατήστε φιλίες
Προσκαλέστε καλούς φίλους στο σπίτι σας και εξηγείστε στα παιδιά σας πως έχετε φίλους πολλά χρόνια που σας στηρίζουν και σας αγαπούν.Αυτό διδάσκει στα παιδιά να έχουν φίλους και να προσπαθούν να δημιουργήσουν φιλίες ετών σαν των γονιών τους.

Διατηρηθείτε σε φόρμα
Οργανώστε αθλητικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά σας, χρησιμοποείστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή πηγαίντε για τρέξιμο κλπ. Η καλή σας σωματική υγεία διδάσκει στο παιδί σας να μείνει υγιής και να ακολουθήσει έναν πιο αθλητικό τρόπο ζωής.

Ψωνίστε ευσυνείδητα
Όταν πάτε για ψώνια διαλέξτε ανάμεσα σε 2 αντικείμενα αυτό που είναι πιο οικονομικό και δείξτε στο παιδί σας ότι πρέπει να ξοδεύει τα χρήματα του με σοφία και προσοχή

Κάντε αστεία
Η αίσθηση του χιούμορ είναι σημαντικό προσόν. Εξηγείστε στα παιδιά ότι τα σαρκαστικά ή τα προσβλητικά αστεία δεν είναι αποδεκτά.Μπορείτε όμως να κάνετε να όμορφα αστεία στα παιδιά σας για να τους φτιάξετε την μέρα και να τους κάνετε να χαμογελάσουν.

Συμπεριφερθείτε με σεβασμό στους μεγαλύτερους
Όταν σας επισκέπτονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες φιλοξενήστε τους αναλόγως, προσφέρετε τους θέση να καθίσουν και μιλήστε τους ευγενικά. Ο σεβασμός είναι από τις μεγαλύτερες ηθικές αξίες που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας.

Γκαλίτσιου Μαριάννα για το babyradio