5+5 Δραστηριότητες ενίσχυσης της λεπτής κίνησης

Το να μάθει ένα παιδί να κρατά σωστά το μολύβι, το πιρούνι και να χρησιμοποιεί σωστά το ψαλίδι είναι κάτι που συχνά φέρνουν οι γονείς ως αίτημα…

Η ανάπτυξη της λεπτής κίνησης και των διάφορων συλλήψεων του χεριού είναι δεξιότητες απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, από το να βγάλω μερικά κέρματα από το πορτοφόλι χωρίς να είμαι αναγκασμένος να τα αδειάσω στο τραπέζι, μέχρι να επιλέξω το σωστό κλειδί και να το βάλω στην κλειδαριά!

Χρησιμοποιώντας αντικείμενα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές…

Ασκήσεις με το ένα χέρι:
Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα σήκωσε από το τραπέζι 3-5 κέρματα και συγκράτησέ τα στην παλάμη σου. Έπειτα απομόνωσε ένα-ένα για να τα βάλεις στον κουμπαρά, με προσοχή να μη σου πέσουν τα υπόλοιπα.
Κράτησε ένα μολύβι από την μύτη του και προσπάθησε να “αναρριχηθείς” μέχρι την γόμα του, με τα δάχτυλά σου χωρίς να το ακουμπήσεις στο τραπέζι.
Χρησιμοποιώντας μόνο τα 3 δάχτυλα (αντίχειρα, δείκτη και μέσο) προσπάθησε να περιστρέψεις ένα μολύβι στον αέρα.
Παίξε με την κλασσική σβούρα, χρησιμοποιώντας και πάλι τα 3 δάχτυλα.
Διασκέδασε σπάζοντας τις φούσκες από ένα κομμάτι κυψελωτού νάυλον, χρησιμοποιώντας τον δείκτη και τον αντίχειρα.

Ασκήσεις με τα δύο χέρια:
Πέρασε παξιμάδια σε βίδες ( το ένα χέρι σταθεροποιεί ενώ το άλλο περιστρέφει). Όσο πιο μικρά είναι τα αντικείμενα, τόσο πιο έντονη γίνεται η κίνηση στα ακροδάκτυλα.
Ξεβίδωσε μικρά καπάκια, όπως αυτό στο σωληνάριο της οδοντόκρεμας.
Πέρασε σε καλαμάκια δημητριακά (τύπου cheerios, που έχουν τρύπα).
Χρησιμοποίησε υλικά για κατασκευές, τα οποία είναι σε λεπτά σωληνάρια (όπως υγρή κόλλα και glitter).
Συγκράτησε με το ένα χέρι ένα πλαστικό πιατάκι και με το κυρίαρχο χέρι τοποθέτησε περιμετρικά διάφορα μανταλάκια (ιδανικά διαφορετικού τύπου μανταλάκια, ώστε να εξασκηθείς στις διάφορες λαβές καθώς και στη δύναμη που θα πρέπει να εφαρμόσεις).